En

Grad Krk

Sortiraj po:


Info

TURISTIČKO INFORMATIVNI CENTAR

J.J. Strossmayera 9
51500 Krk
+ 385 51 220 226

tic@tz- krk.hr

Radno vrijeme:

- Ponedjeljak - petak: 07:30 - 21:30
- Subota nedjelja: 08:00 - 21:30


Grad Krk

Krk (Citta di Veglia), rimskodobni Curicum, srednjovjekovni frankopanski grad, još bolje poznat kao Presjajni Grad Krčana (Splendidissima Civitas Curictarum) ispričat će vam svoju priču - samo valja zaći među njegove zidine, otvoriti dveri i prepustiti se užitku...

Priča o Krku seže u prapovijest, njezine su prve stranice ispisali Iliri, potom Rimljani, Frankopani, a dubok trag ostavili su Mlečani.

Grad Krk, poslovno je, administrativno i kulturno središte otoka. S pripadajućim naseljima smještenima u zaleđu grada, zauzima površinu od 18 km². Mirno, ruralno zaleđe grada posljednjih je godina postalo zanimljivo i turistima i to kroz bogatu ponudu agroturizma, zdrave hrane i zdravoga načina života.

Prema popisu stanovništva iz 2001. godine, na području grada Krka živjela su 5583 stanovnika. Cijelo područje grada Krka, a osobito sam grad, u gospodarskom smislu snažno je orijentirano na turizam i uslužne djelatnosti te je iznimno bogato kulturno povijesnim nasljeđem.

Grad Krk poznat je kao grad povijesti i kulture. Na to su Krčani itekako ponosni. Gotovo 2500 godina neprekidnog života grada - vrijeme je koje svakom čovjeku, slučajnom prolazniku ili istraživaču može zagolicati maštu. Stoga, dođete li u Zlatni grad, ili kako ga se još u 4. stoljeću nazivalo - Presjajni Grad Krčana (Splendidissima Civitas Curictarum) - pozivamo Vas da prošetate njegovom povijesnom jezgrom.

Upoznajte se s njegovim kamenim ulicama, malim trgovima i otkrijte svaki njegov kutak oplemenjen velom prošlosti... Upoznajte grad vrijednih ljudi koji su satkali njegovu velebnu prošlost i uronite s njim u more budućnosti.

Zlatni grad Krk do danas je ostao opasan gradskim zidinama. Krčki su bedemi višeslojno štivo, zanimljivo i izazovno za čitanje iskusnome oku stručnjaka, zaintrigiranom oku stanovnika ili posjetitelja. Krčke obrambene zidove čini nekoliko gradskih vrata, kaštela i dvije samostalne kule. Bedemi datiraju još iz 6. stoljeća prije Krista, a prvi spomen o prapovijesnim zidinama nalazi se na natpisu o njihovoj obnovi iz 1. st. pr. Krista, danas smještenom u Frankopanskom kaštelu. Ovaj masivan, neugledan kamen, grubo isklesan rukom, zapravo nosi najstariji pronađeni natpis na latinskom jeziku i pismu na području Hrvatske.

Puno više o prebogatoj povijesti ovoga grada i njegove okolice naći ćete na stranicama Story of Krk www.history.grad-krk.hr

Dobro došli u presjajni grad Krčana!

Događanja

Proljeće, izložba radova polaznika Dječjeg vrtića Katarina Frankopan

03.03.2023 - 23.03.2023
Grad Krk

Grad Krk, Galerija Decumanus

Besplatne radionice izrade pisanica u tehnici filcanja krčke ovčje vune i ukrašavanja pisanica oslikavanjem

07.03.2023 - 04.04.2023
Grad Krk

Sjedište Udruge Kreativni Krk (Šetalište Sv. Bernardina)

Kino projekcija igranog filma John Wick 4 (John Wick: Chapter 4)

23.03.2023 - 23.03.2023
Grad Krk

Velika vijećnica Grada Krka [Kino Krk]