En

Dobrinj

Sortiraj po:


Info

TURISTIČKA ZAJEDNICA OPĆINE DOBRINJ

Stara cesta bb
51515 Šilo
+385 51 852 107
tzo-dobrinj@ri.t-com.hr
www.tzo-dobrinj.hr

Dobrinj

Nemoguće je ijednu priču o prošlosti Dobrinjskoga započeti bez polazišne točke tih priča - bez Dobrinja. Ne samo zato što je Dobrinj vjekovno administrativno, vjersko i kulturno središte dobrinjskog kraja, već i zato što pisana povijest počinje upravo spomenom Dobrinja.

Dobrinj

Listina slavnog Dragoslava iz 1100. godine, jedan od najvažnijih hrvatskih glagoljskih dokumenata, nastao je "...pred Dobrinjem, poli crikve svetoga Vida...".

U tom dokumentu spominju se općina ("komun") i župa Dobrinj, te župna crkva svetog Stjepana. Nekoliko stoljeća nakon Listine nastala je narodna pjesma "Dobrinj je bili grad", koja metaforički opisuje njegov geografski položaj-Dobrinj je uistinu grad, smješten je usred otoka, a s koje god mu strane priđete, morate prijeći preko potoka.

Na vrijeme Krčkih knezova Frankopana i danas podsjeća tzv. "Donji Grad", u kojem je ulogu gradskih bedema ima niz kuća; na vremena prije i nakon Frankopana podsjećaju sakralne i etnografske muzejske zbirke, stari zvonik i obližnji park "jardin".

Središnji trg, "Placa", okružena platanama, predstavlja dušu ovog gradića, koji i dalje odiše autohtonim duhom svoje prošlosti.

"Ima li u Dobrinju više muzeja, ili stanovnika?", duhovito se zapitao jedan turist, aludirajući na bogatu riznicu prošlosti u ovom nevelikom gradiću? Jednaki je omjer, glasio bi odgovor na to pitanje. I zaista je tako; Dobrinj je, najjednostavnije rečeno, sinteza prošlog i sadašnjeg. Dobrinj je grad – muzej.

Uvala Soline

Otkako je posljednjih godina ljekovitost mulja (blata) s plaže Meline službenu potvrdu dobila kroz konkretne primjere (ublažava ili u potpunosti otklanja razne oblike kostobolje, te kožne bolesti), Uvala Soline postaje sve atraktivnija ljetna destinacija.

Uz već spomenuto naselje Meline, Uvalu čine Soline, Čižići i Klimno. Nazivi mjesta u ovoj Uvali dijelom su određeni njihovim prirodnim značajem (Meline su u antičko doba bile središte za izvoz pijeska, a nešto kasnije poznate po tvornici opeke, a krčki knezovi Frankopani u Solinama su imali nadaleko poznate solane); brodograditeljsko središte Klimno dobilo je naziv prema crkvici svetog Klementa, dok je porijeklo naziva Čižići još uvijek nedefinirano.

Zbog geografskog položaja (zatvorenost Uvale i plitkoća mora), te klimatskih karakteristika(redovito ugodna temperatura mora), sezona kupanja u Uvali Soline počinje već u rano proljeće a traje do kasne jeseni, što je-uz ljekovito blato- još jedan adut u turističkoj ponudi ovoga kraja.

A svega par kilometara od Čižića nalazi se mjesto Rudine, u kojem je gotovo netaknuta arhitektura, kakva je postojala prije stoljeće pa i više. Osim otkrivenim blagom - autohtonom pučkom arhitekturom i obližnjom pješčanom plažom, Rudine privlači i skrivenim blagom, koje se, prema predaji nalazi u špilji Biserujki, jednoj od najposjećenijih špilja u Hrvatskoj.

Događanja