En

Šilo

Sortiraj po:


Info

TURISTIČKA ZAJEDNICA OPĆINE DOBRINJ

Stara cesta bb
51515 Šilo
+385 51 852 107
tzo-dobrinj@ri.t-com.hr
www.tzo-dobrinj.hr

Šilo

Iako je postankom jedno od (naj)mlađih naselja općine Dobrinj, iako ne raspolaže hotelskim kapacitetima, Šilo ponosno nosi perjanicu dobrinjskog turizma.

Osim najdužom tradicijom turizma na ovim prostorima, turističko središte Dobrinjskoga značajno je i u širim, povijesnim razmjerima.

Početkom 1905. godine u Šilu je osnovano "Krčko parobrodarsko društvo", prvo takvo društvo na otoku Krku. Društvo je ubrzo kupilo parobrod "Dinko Vitezić“, koji je prvog dana lipnja 1905. zaplovio je prema Crikvenici i tako označio službeni početak linije Šilo - Vrbnik - Crikvenica. 12. travnja 1959. godine iz Šila je zaplovio trajekt „Bodulka“, prvi trajekt na ovome dijelu Jadrana, kojim je otvorena prva trajektna linija Šilo – Crikvenica.

Šilo i more, more i Šilo. Oduvijek u tijesnoj vezi; more je davalo, ali i uzimalo ono najvrjednije-život. Podmorska lokacija nedaleko od Šila podsjeća na jednu takvu sudbinu; s grčkim motornim brodom „Peltastis“, u morske je dubine 1968. godine potonulo devet života. Danas je „Peltastis“jedna od najatraktivnijih ronilačkih destinacija na Kvarneru.

More je stoga okosnica turističke ponude Šila u klasičnom i aktivnijem smislu. U moru, na moru, uz more, na pijesku, šljunku ili kamenu, ljeti ili zimi, Šilo će svakome tko traži odmor i opuštanje ponuditi značenje tih dviju riječi u pravom smislu.

Događanja