En

Kornić, Muraj i Lakmartin

Sortiraj po:


Info

TURISTIČKI URED KORNIĆ
Placa bb
51517 Kornić
+385 51 851 027

Radno vrijeme:
Zatvoreno

Kornić, Muraj i Lakmartin

Nakon što ste dobro upoznali samo središte, grad Krk, isplanirajte vrijeme koje ćete provesti upoznavajući naselja u okolici grada. Odlučite li se poći prema istoku, nakon svega osam kilometara dočekat će Vas Kornić, selo s dvama pripadajućim naseljima – Murajem i Lakmartinom.

Ono što je najvažnije pogledati na ovome području ugledat ćete još prije nego uđete u mjesta: upravo na raskršću s kojeg ćete napustiti glavnu otočnu podružnicu i uputiti se uzbrdo ukazat će Vam se neobična građevina – crkva sv. Dunata, prvorazredni spomenik sakralne hrvatske arhitekture.

Međutim, moguće je da će Vas neobična kupolasta građevina privući i bez ovog upozorenja. Riječ je o crkvici iz prve polovice XII. stoljeća četverolisnoga tlocrta. Iz njenog središnjeg četvrtastog prostora koji je nadsvođen kupolom izlaze tri apside. Neka Vas jednostavnost ne iznenadi: stojite pred iznimno značajnim nasljeđem hrvatske sakralne arhitekture, njenim svojevrsnim prototipom.

U samome Korniću upućujemo Vas na razgled Zavičajne etnografske zbirke te na posjetu mjesnoj crkvi sv. Jakova sagrađenoj sredinom XIX. stoljeća u baroknome slogu.

Produžite li cestom dalje, ući ćete u Muraj, a zatim u posljednje naselje na ovome području – Lakmartin. Ovdje posjetite kapelu Marijina navještenja (naziva se i kapela Sv. Antuna Padovanskog). Početkom XVIII. stoljeća ovu je kapelu zajedno izgradilo jedanaest obitelji: njih devet darovalo je pašnjake i šume, dok su ostali nabavili materijal i sagradili kapelu.

Prokušajte još jedan naš savjet: radije nego automobilom u ovaj se obilazak uputite biciklom. Zašto? Otkrijte sami!

Događanja