En

Sortiraj po:


Alternate Text Alternate Text Alternate Text Alternate Text Alternate Text Alternate Text Alternate Text Alternate Text

DOŽIVLJAJ USKRSA U BAŠKI

     DOŽIVLJAJ USKRSA U BAŠKI  (12.04.2020.)

Već tradicionalna proslava Uskrsa, pod nazivom „Doživljaj Uskrsa u Baški“, još jednom je poziv mještanima i gostima na zajedničko slavlje. Proslava će započeti jutarnjom sv. Misom u crkvi sv. Trojice. Odmah po završetku, mlađa sekcija bašćanskog KD “Šoto”, odjevena u tradicionalne bašćanske nošnje, svim prisutnima će podijeliti pince kao uskršnji poklon Turističke zajednice općine Baška. Druženje u crkvi nastavit će se i u večernjim satima prigodnim Uskrsnim koncertom obitelji Šober s najljepšim blagdanskim pjesmama  hrvatskog i svjetskog repertoara,  stvarajući tako idealnu atmosferu za završetak dana provedenog u zajedništvu i slavlju Uskrsa. Uskršnji programom će započeti vrijeme brojnih predsezonskih događanja u Baški.


 

Sveta misa održat će se u Crkvi sv. Trojice u 10:30 i 19 sati.

Po završetku jutarnje mise, mlađa sekcija bašćanskog KD “Šoto”, odjevena u tradicionalne bašćanske nošnje, svim prisutnima će podijeliti pince kao uskršnji poklon Turističke zajednice općine Baška.
Nakon večernje mise, u 20 sati, bit će održan i prigodan solistički koncert "Četiri stoljeća duhovne glazbe" u izvedbi Bojana Šobera, Ogle Šober, Karoline Šober i Nade Matošević Orešković.

Bojan Šober debitirao je u HNK Zagreb u Puccinijevoj operi “La Bohéme", a u svojoj dugogodišnjoj karijeri nastupao je na svjetskim pozornicama poput Teatro alla Scala iz Milana, Parme, Torina, San Rema, Alessandrije, Mississauge, Kijeva...
Odlikovan je Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića za osobite zasluge u kulturi, 2008. je godine dobio odličje Reda Zvijezde Italije i proglašen vitezom od strane predsjednika Republike Italije Giorgija Napoletana za svoj doprinos širenju talijanske kulture, nagrađen je od strane hrvatskog glumišta za najbolju glavnu mušku ulogu, dobio je i nagradu Milka Trnina za svoje kreacije u Rossinijevim operama te nagradu Grada Rijeke te nagradu Primorsko-goranske županije za svoj doprinos kulturi.

Olga Šober nacionalna je prvakinja opere i eminentna hrvatska umjetnica. Nositeljica je odličja Reda Danice hrvatske sa likom Marka Marulića za svoje zasluge u kulturi, kao i odličja Reda Zvijezda Italije i vitešku titulu „Cavaliere“ za zasluge u promicanju talijanske opere. Deset godina je nositeljica glavnih uloga repertoara HNK u Osijeku, a već dugi niz godina u Rijeci djeluje kao prvakinja Opere HNK Ivana pl. Zajca. Docentica je pjevanja na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu iz kolegija Solo-pjevanje i Komorna glazba te članica je stručnog ocjenjivačkog suda na natjecanju opernih pjevača u Alcamo (Italija).

Karolina Šober, operna i koncertna umjetnica rođena je u Rijeci gdje je završila osnovnu školu i gimnaziju te, paralelno, osnovnu i srednju glazbenu školu „Ivan Matetić Ronjgov“. Njegujući glazbu kao operna i koncertna umjetnica pohađa mnoge majstorske radionice velikana operne scene, a debitira kao solistica na sceni riječkog Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca iz Rijeke pod dirigentskom palicom M° Nade Matošević. Slijede brojni koncerti i nastupi u Europi (Italija, Nizozemska, Španjolska, Hrvatska…) te J. Americi (Ekvador) uz najeminentnije umjetnike i/ili korepetitore.
Osmislila je i vlastiti projekt „Opera in jeans“ kojim osvaja srca brojne publike i izvanredne osvrte muzičke kritike.

Nada Matošević Orešković, nagrađivana je hrvatska dirigentica. Iza nje su nastupi sa Simfonijskim orkestrom Akademije za glasbo, orkestrom Slovenske filharmonije, Simfonijskim orkestrom države Meksiko, komornim orkestrom Padove i Veneta, orkestrom Sinfonica Siciliana iz Palerma, orkestrom Milano Classica, Makedonskom filharmonijom i brojnim drugima. Godine 1991. osniva Komorni orkestar PRO ARTE gdje djeluje kao umjetnička voditeljica i dirigentica i s kojim nastupa po Sloveniji, Austriji i Italiji (Milano, Torino, Trst, Imperia, Grado itd.). Izuzetno važno gostovanje ostvarila je 2002. i 2004.godine kada je u Teatro filarmonico u Veroni dirigirala premijerom i još četirima izvedbama Gala baleta s vrhunskim svjetskim solistima.

 

    ULAZ SLOBODAN

Detalji

Datum i sat: 12.04.2020.

Trajanje: 12.04.2020.

Kultura, Koncerti, Tradicija, Gastronomija

Lokacija

BAŠKA
Baška, crkva sv. Trojice

Slična događanja