En

Sortiraj po:


Alternate Text Alternate Text Alternate Text Alternate Text Alternate Text

LINK IN ART 8: Šakti, izložba grafika i knjiga umjetnika Celestine Vičević

Grad Krk: 24. lipnja - 14. srpnja 2022.  
LINK IN ART 8 | Art & Language [Art Books]: Šakti, izložba grafika i knjiga umjetnika Celestine Vičević
Galerija Decumanus
Radno vrijeme: pon. - sub. 10.00 - 12.00; 20.00 - 23.00
Organizator: Centar za kulturu Grada Krka

Crveno-bijele vizualne metafore
Tekst: Bruna Kocijan

Inspirirana pojmom Šakti, koji predstavlja život, energiju, ženski princip stvaranja, rasta, transformacije, neukroćene prirode i nježnosti, Celestina Vičević već nekoliko godina stvara savršeno zaokruženi opus čiji se radijus postupno širi uvođenjem novih tehnika, formata i materijala. Neovisno o podlozi koju koristi (žutica, papir) i načinu na koji prezentira radove (grafički listovi u prostoru, grafički objekti, knjige umjetnika), autoričine su grafike kohezivne u temi, koloritu i senzibilitetu. Njezin posebno istančan i prepoznatljiv izričaj, odlikuje tehnička i značenjska višeslojnost, maksimalno reducirana paleta na crveno i bijelo, te svrhovit odabir podloge, pri čemu istražuje mogućnosti tradicionalnog otiska na papiru i otisaka na platnu koje, kao najrecentniju stepenicu na istraživačkom putu, dodatno ukrašava vezom. 
Radovi su najvećim dijelom u tehnici bakropisa koju odlikuju delikatne, baršunaste linije i snažna površina i čine ju idealnom za umjetnike poput Celestine koji gaje osoban, introspektivan pristup umjetnosti. Svoja promišljanja o životu, osobnim iskustvima i univerzalnim emocijama kroz rad, koji poima kao način spoznaje, destilira i tako dobivenu esenciju pretače u delikatne floralne oblike. Nenametljivo i diskretno pruža sadržaj koji potiče na promišljanje, a ispisane riječi i naslovi, kao i naknadno dodani vezeni detalji, dodaju značenjske slojeve. Stvara emocijom nabijene atmosferične kompozicije birajući teme i motive iz prirode koji nude čitavu lepezu značenja i simbolike, pružajući nam slobodu autonomne interpretacije viđenog i pročitanog. Kombinirajući razne materijale i umjetničke medije, konstantno se kreće između tradicije i suvremenosti grafičke tehnike, vješto spaja crtež i sliku finom gradacijom intenziteta linija, te svjetla i sjenki. 
Bakropisni crtež promišlja, skicira i iscrtava, a vez dodaje bez pripreme i unaprijed napravljene skice. Vez predstavlja intuitivni dio rada koji postaje meditacija i prostor za otkrivanje i kreiranje novih detalja. Ovaj tradicionalno ženski metje, iziskuje mnogo vremena, preciznosti i strpljenja i njime se umjetnica povezuje sa arhetipskom figurom žene - vezilje , svojevrsnim simbolom vjernosti, koja vrijeme (čekanja) ispunja ručnim radom. Niti konca probijaju tkivo platna, negdje dokraja napeti, negdje savijeni u labave uzlove, te strukturi površine daju taktilnu sastavnicu, a slici posebno značenje. U Naopakoj kući, vezeni detalji kao da (re)trasiraju prijeđeni put ili iscrtavaju nebeske konstelacije; u Nježnost/Krhhkost/Neustrašivost sugeriraju otvorenu ranu, rasparano i otvoreno središte jastuka omogućuje uvid u nutrinu i pogled onkraj vidljive površine. 
Otisci crvene boje kojom je ispisano mnoštvo detalja i gusto raspoređenih linija, djeluju kao renesansna carmina figurata, sveta slika namijenjena tihoj meditaciji prilikom čitanja načinjena istaknutim crvenim slovima. Crvena boja je nabijena simbolizmom i značenjima - to je boja krvi, života, stvaralačkog principa, snage, vatre, autoriteta. Njome su načinjene nježne, decentne, organske linije krhkih oblika kojima vladaju snažne prirodne sile. Savijene travke tvore vlaknaste mreže metaforičkog likovnog prostora na kojima su vezom akcentuirane crvene točke, sažete forme crvenog kruga kao dominantnog ženskog znaka. Bijelo nije samo podloga, ono u svojoj (punoj) praznini dodatno naglašava crvenu, te služi poput pauze u glazbenoj kompoziciji, ostavlja nam vremena za udah, za procesuiranje onog što smo doživjeli i kao priprema za sljedeću senzaciju. Autorica u bijeloj boji vidi muški princip, simbol svijesti koja sa crvenom energijom čini savršenu cjelinu. Kontrast snažne crvene i tihe bijele boje, odražava dihotomiju koja zaokuplja Celestinino umjetničko istraživanje, a može se spoznati u motivu obične vlati trave; meke i podatne, a opet dovoljno snažne da probije kroz tvrdi asfalt. 
Nazivi radova izrazito su važni jer zaokružuju doživljaj koji nam Celestina Vičević pruža kroz svoje radove, pozivajući nas da na tren isključimo racio, istupimo iz buke svakodnevice i zaronimo u njen tihi, meditativni svijet vizualnih metafora. Jednostavni naslovi i snažne riječi, služe kao putokazi kroz Celestinin unutarnji svijet gdje je profinjenim, elegantnim i izrazito ženskim rukopisom ispisana priča o rađanju, umiranju, razvoju, stvaranju, mijenama, ranjavanju i iscjeljenju, priča o ciklusu Života. 


Detalji

Datum i sat: 24.06.2022.

Trajanje: 24.06.2022. - 14.07.2022.

www: LINK IN ART 8: Šakti, izložba grafika i knjiga umjetnika Celestine Vičević

Izložbe, Kultura

Lokacija

GRAD KRK
Grad Krk, Galerija Decumanus

Slična događanja

IZLOŽBA MEDITERRANEO.HR - CLAUDIO FRANK

10.06.2022. - 08.07.2022.
Baška

Baška, Galerija "Zvonimir"

Samostalna izložba ALEN ŠIMOKOVIĆ

30.06.2022. - 20.07.2022.
Punat

Punat, galerija Toš

izložba Prijatelj mora

Izložba Prijatelji mora: Otok Krk iz zraka

01.07.2022. - 15.07.2022.
Njivice

Njivice, Ribarska obala