En

Sortiraj po:


Alternate Text Alternate Text Alternate Text Alternate Text

IZLOŽBA: JOSIP RESTEK IMPRESIJE

Galerija "Zvonimir" -  Kralja Zvonimira 114, Baška

26.06 – 28.07.2021.

Izložba Josipa Resteka, renomiranog hrvatskog akademskog slikara, grafičara, ilustratora, restauratora, slikara sakralne umjetnosti i pedagoga, čija djela su našla zavidno mjesto u hrvatskoj kao i puno široj, europskoj i univerzalnoj kulturnoj baštini!

Josip Restek (1915-1987) svoje grafičko i likovno obrazovanje nadopunjava brojnim studijskim boravcima u europskim gradovima, pulsirajućim centrima likovnog i grafičkog izražaja, gdje se rađa i njegova fascinacija s europskom apstrakcijom i enformelom što oblikuje njegov likovni, a napose grafički izražaj te mu donosi brojna domaća i internacionalna priznanja i nagrade.

Josip Restek je umro u Zagrebu 13. svibnja 1987., ostavivši preko 2300 vrijednih umjetničkih radova. Najveća zbirka njegovih umjetničkih radova, čak 410 crteža, akvarela, samostalnih grafičkih listova, grafičkih mapa i ulja, trajno je pohranjena u Galeriji Klovićevi dvori u Zagrebu!

"Stvaralaštvo Josipa Resteka određeno je vremenskim okvirom ali i geografskim kontek- stom u kojemu je rođen, gdje je živio i radio. Njegova je umjetnost odraz proživljenog iskustva, impresija izazvanih neposrednim opažanjem prirode, situacija, predmeta. Viđeno i doživljeno bilježi na osebujan način stvarajući osobit i prepoznatljiv vizualni izričaj.“  Vilma Bartolić, kustosica izložbe

U galeriji Zvonimir biti će izloženo dvadesetak slika i grafika iz autorove obiteljske ostavštine koja broji više stotina radova i tek je mali podsjetnik na Restekovu prisutnost u hrvatskoj novijoj modernoj umjetnosti. Odabrana su djela iz različitih faza stvaralaštva, a izložene slike morskih motiva, nastale tijekom umjetnikova boravka u Baški, imaju važno emotivno mjesto u njegovu radu.

Josip Restek provodio je značajan dio vremena u Baški, gdje je imao ljetnikovac i atelje te koristio bašćanski krajolik kao inspiraciju za svoja djela. Izložbeni radovi dio su privatne kolekcije gđe Ivane Đurinović-Wolf, nećakinje Josipa Resteka.

Za više informacija o Josipu Resteku i njegovom stvaralaštvu posjetite josiprestek.com.

Radno vrijeme lipanj: ponedjeljak - petak 07.30 - 21:00 sat, subotom 09:00 - 19:00 sati

Ulaz slobodan


Detalji

Datum i sat: 26.06.2021.

Trajanje: 26.06.2021. - 28.07.2021.

Izložbe, Kultura

Lokacija

BAŠKA

Slična događanja