En

Sortiraj po:


Alternate Text Alternate Text Alternate Text Alternate Text Alternate Text

LINK IN ART 8: Prekozemnost, izložba grafika i knjiga umjetnika Melinde Kostelac

Grad Krk: 17. srpnja - 04. kolovoza 2022.  
LINK IN ART 8 | Art & Language [Art Books]: Prekozemnost, izložba grafika i knjiga umjetnika Melinde Kostelac
Galerija Decumanus
Radno vrijeme: pon. - sub. 10.00 - 12.00; 20.00 - 23.00
Organizator: Centar za kulturu Grada Krka

Antropološke skice i apstraktni znakovi
Tekst: Bruna Kocijan

Poliptisima sastavljenima od grafičkih listova, knjigama umjetnika sa istinitim autorskim pričama i grafičkim ilustracijama, te potpuno novom vrstom umjetničke knjige u virtualnom obliku, Melinda Kostelac uvodi nas u Prekozemnost. Radi se o pojmu ili višestrukoj lozinki, koji je osmislila kako bi opisala stanje intelektualca koji putuje neomeđenim unutarnjim prostorima, mjesto gdje individualno susreće i postaje opće. Prekozemnost određuje prostor u kojemu individua postepeno uviđa da njegov bitak nema granica, niti ga više može odrediti nešto što ga ograničava, već neprestanim spoznajama migrira u međupovijesni prostor, čime se postepeno dematerijalizira kako bi pustio prostor novom prizoru i odčitao te arhivirao tragove jedinstvenog antropološkog i neponovljivog u procesu života. (M. Kostelac). 
Takvo mjesto susreta i unutarnjih migracija savršeno je materijalizirano u umjetničke knjige. Knjige propituju vezu s ljudskim tijelom kao materijom koja sadrži nematerijalnu tvar, tj. misli i ideje. Knjige su pak, objekti koji sadrže materijalizirane misli, odnosno napisanu riječ na papiru ponuđenu gledatelju. Nisu izložene samo da ih se gleda, nego da ih se uzme u ruke, osjeti i čita. Njeni radovi na taj način ostvaruju poseban odnos sa tijelom, gdje direktna fizička interakcija gledatelja sa knjigom i materijalima od kojih je napravljena daje novu dimenziju u intepretaciji umjetničkog djela. Nemoguće je artikulirati i podijeliti fizikalnost doživljaja čitanja i držanja knjiga sa onima koji nisu imali korporalni doticaj s knjigom. U dodiru i iskustvu kontakta sa nepoznatim granica između sebe i drugoga se gubi. Svi taknuti objekti produžetak su tijela, briše se granica između tijela i objekta i stvara se nova cjelina. Melinda svojim pričama i grafikama čini isto - želi  susret u kojem daje dijelove svoje osobne povijesti kako bi se utkala u osobnu povijest drugoga i stvorila nešto novo. Dok čitatelji drže knjigu, okreću, slušaju i mirišu stranice, promatraju delikatni japanski uvez, bivaju direktno uključeni u dijalog, putujući umjetničkim objektom koji ih vodi u Prekozemnost. 
Naslovnice knjiga nisu doslovne ilustracije priča, one su apstraktni znakovi koji daju naslutiti sadržaj i vizualno prenose ideju tekstova od kojih su jedni namjerno kriptirani, dok su drugi kolumnistički protočni i lako razumljivi. Melindine priče su jedinstvene antropološke skice i svaka na svoj način, drže važno i preobražavajuće mjesto u životu autorice. Apstraktni znak koji ih pritom prati je višeznačan, enigmatičan i otvara široki interpretativni prostor, ali kada ga uparimo sa tekstom, odjednom nudi novu asocijativnu sliku promatraču (koja u tom slučaju može biti i figuracija).
Energični i višeslojni apstraktni grafički poliptisi kombinacija su raznih tehnika, poput kolagrafije, suhe igle, uljnog pera i upotrebe slagarskih slova koja ostavljaju šifrirane otiske. Odlikuje ih snažan, slobodan gestualni akcent, žestina nanosa slojeva i reljefna odlika papira, koji djeluje poput kože na tijelu. Izrazito ekspresivne mape imaginarnih prostora, čudnovatih pejzaža i putanja nebeskih tijela dubokih zeleno-plavih tonova, služe kao okvir višedimenzionalne stvarnosti koju smo pozvani istražiti. Silovite nizove linija u maniri njemačko-francuskog apstraktnog umjetnika Hansa Hartunga, umjetnica postiže suhom iglom, dok teksturu gradi kolagrafskim postupkom lijepljenja neuobičajenih materijala na grafičku ploču, to se najviše odnosi na slojeve finog pijeska kojima dobiva žestoki gestualni prostor, u tradiciji Tàpiesove gestualne apstrakcije. U nekima od monumentalnih ritmiziranih vertikala, prepoznajemo autoričin omiljeni motiv palme koji je migrirao iz ranijeg ciklusa Hortikultura stanja. Odvažni kaligrafski rukopis odraz je snažnog osjećaja za samoizražavanje.
Razvoj novih medija i tehnologija, koji mnogi smatraju prijetnjom budućnosti grafičke umjetnosti, zapravo je samo proširio mogućnosti autoričinog rada. Kao što izum fotografije nije istisnuo slikarstvo, tako ni digitalne tehnologije nisu zamijenile postojeće grafičke metode, već su ih, kako vidimo u Melindinom slučaju, obogatile. Potaknuta situacijom opće napetosti i zabrinutosti tokom pandemije, piše metanarativne prozne stihove kao sredstvo rašćišćavanja s prošlošću. U osvijetljenom virtualnom prostoru koji izgleda kao da je pod Suncem, nalaze se sfere s porukama afirmativne konotacije. Knjiga u virtualnom uvezu, dostupna je putem ekrana koji služi kao ulaz u interpersonalni prostor kojim se slobodno krećemo pogledom. Ovakav inovativan pristup, nova je dimenzija umjetničkog istraživanja Melinde Kostelac koja njeguje simbiozu grafičkih i spisateljskih elemenata i pritom stvara antropološke arhive i intimne zapise. 


Detalji

Datum i sat: 17.07.2022.

Trajanje: 17.07.2022. - 04.08.2022.

www: LINK IN ART 8: Prekozemnost, izložba grafika i knjiga umjetnika Melinde Kostelac

Izložbe, Kultura

Lokacija

GRAD KRK
Grad Krk, Galerija Decumanus

Slična događanja

IZLOŽBA MEDITERRANEO.HR - CLAUDIO FRANK

10.06.2022. - 08.07.2022.
Baška

Baška, Galerija "Zvonimir"

LINK IN ART 8: Šakti, izložba grafika i knjiga umjetnika Celestine Vičević

24.06.2022. - 14.07.2022.
Grad Krk

Grad Krk, Galerija Decumanus

Samostalna izložba ALEN ŠIMOKOVIĆ

30.06.2022. - 20.07.2022.
Punat

Punat, galerija Toš