En

Sortiraj po:


Alternate Text

Krk Food Story

Morski pršut; šurlice s kvarnerskim škampima; salata od bifteka i ovčjeg sira; pašteta od pršuta, lješnjaka i mladog sira; janjeće sarmice u vinovoj lozi; brodet od sipe; grilani krakovi hobotnice; lumbul punjen šparogama; sladoled od vina žlahtine, dio su raskošne ponude koja vas od 21.5.-20.6.2021. tijekom manifestacije Krk Food Story čeka u 30-ak restorana otoka Krka.

Tijekom Krk Food Story, 30-ak restorana nudi ukupno oko 150 specijaliteta među kojima su i brojne delicije koje su i same gastronomima dovoljan razlog za dolazak na otok Krk.

Ljubitelje krčke janjetine, koja se hrani aromatičnim, vjetrom posoljenim samoniklim travama, u restoranima čekaju: pršut i kobasice od janjetine; janjeće sarmice u vinovoj lozi;  punjeni janjeći vrat; janjetina pod pekom i na ražnju; specijaliteti s janjećim iznutricama; janjetina kuhana s krčkim povrćem te brojne druge delicije od janjetine.

Krk Food Story se realizira u suradnji TZ otoka Krka, lokalnih TZ-a TZG Krka, TZO Omišalj, TZO Punat, TZO Baška, TZO Malinska - Dubašnica, TZO Vrbnik, TZO Dobrinj, ugostitelja, Gastronauta i Ponikve eko otok Krk.

Sva jela su u ponudi do 20. lipnja, a dio njih ostaje i trajno na menijima krčkih restorana.

Link na meni Krk Food Story. 

U Vrbniku, Konoba ŽLAHTINA-GOSPOJA, Vrbnik ima u ponudi šurlice i makarune s različitim gulašima, pečenu vrbničku janjetinu, presnec i palačinke s orasima u šatou od žlahtine te domaći sladoled od vina žlahtine.

Konoba LUCE, Vrbnik nudi janjeću juhu, žgvacet sa šurlicama i janjeće pečenje; domaće raviole sa šparogama i skutom; salatu od hobotnice sa šparogama i feta sirom te krčki ovčji sir i slane inćune u maslinovom ulju.

Restoran VINOTEL GOSPOJA , Vrbnik nudi meni koji se sastoji od mariniranih  kvarnerskih škampi; punjenog janjećeg vrata na finoj palenti i čokoladnog kolača od crnog vina Gospoja na kremi od cimeta, sve upareno s vinima Gospoja.

 

A iz ponuda restorana u ostalim turističkim središtima, posebno izdvajamo:

Krčki pršut je zaštićen oznakom zemljopisnog porijekla na razini EU. Sazrijeva na krčkoj buri, posoljen morskom soli s začinskim biljem. Ako vas zanima kako se pršut proizvodi, i želite ga kupiti na njegovom izvorištu, posjetite Kuću krčkog pršuta u mjestu Vrh.

Društvo pršutu na pladnju često radi krčki ovčji sir. U proizvodnji OPG Magriž ovčji sir sazrijeva u orahovom lišću ili mu aromi doprinose aromatični krčki ružmarin, kadulja i smilje.

Pladnjevi s pršutom i sirom su uobičajeno predjelo u gotovo svim restoranima otoka Krka. I ovčja skuta spada među gastronomske adute otoka, sa njom se rade umaci, pune plačinke te je sastavni dio tradicionalne lokalne slastice presnac – kolača od mladog ovčjeg sira.

Otok Krk je okružen Kvarnerskim morem, a delicije morskog porijekla su aduti gotovo svih otočnih restorana. Hobotnica se često priprema na salatu ili kao carpaccio, njezine krakove se peče na grilu, a sušena priprema na gulaš. Lignje se najčešće nudi na žaru s krčkom blitvom i krumpirom ili punjene sa škampima ili pršutom. Ponuda riba je opsežna, male ribe srdele se nude marinirane, na žaru i na ražnjiću. Tunu možete probati kao tartar; pripremljenu kao odrezak na žaru ili zapečenu u sezamu. Školjke se najčešće priprema na buzaru. Kvarnerski škampi su delicija na koju su domaćini posebno ponosni, priprema ih se na žaru, na buzaru ili s domaćom tjesteninom, a može ih se naći i marinirane u soku od agruma, u ribljim juhama i kao sastavni dio umaka za lokalne tjestenine.

Tradicionalna domaća tjestenina su šurlice koje na iglama za pletenje pripremaju krčke domaćice. Možete ih pronaći u gotovo svim krčkim konobama, a servira ih se s brojnim varijantama ribljih i mesnih umaka.

Otok Krk je poznat i po svojim nagrađenim maslinovim uljima te autohtonoj sorti grožđa žlahtina od koje se rade vina i za široku potrošnju i za osvajanje međunarodnih nagrada za kvalitetu.

Lokacije na kojima se nude spomenute delicije, možete saznati otvaranjem linka Zajednički meni Krk Food Story.

U Njivicama, restoran RIVICA nudi niz atraktivnih delicija od plodova mora, a među njima su i sirove morske strasti (carpaccio od morskih plodova, riba, rakova i školjki), krem juha od škampa i hlapovi iz vlastitog akvarija.

U Pizzeria BUKALETA i  Restoran LOUNGE BAR VEYA , Njivice možete naručiti ražnjiće od srdela te niz salata, rižota i šurlica. U ponudi je i tradicionalni kolač - krčki presnac.

Restoran BOURBON GRILL, Njivice  ističe jela od odležanog mesa black agnus goveda te tuna steak u umaku od naranče i meda.

 

U Omišlju, u restoranu MARIS nude tartar od tune, brodet od sipe s palentom i janjeći kotlet.

 

U Malinskoj, u konobi BRACERA preporučamo makarune sa sipom „na črno“, jela ispod peke te morske delicije iz vlastitog ulova.

U Konobi FERAL uz šurlice i makarune s gulašom i sipom, nude teleći ossobucco te riblji škartoc s povrćem.

MULINO , Malinska  ističe tartar od tune na posteljici od avokada te delicije s jadranskim lignjama i škampima.

Restoran NOŠTROMO, Malinska nudi juhu od mlade janjetine i janjetinu lešo; gospodsku juhu s ribama, školjkama i škampima; fritaju s lukom i slanim inćunima i palačinke sa skutom.

U restoranu PRIMORSKA KOLIBA nudi se skuta sa jadranskim škampima i emulzijom od agruma, salata od morskih plodova s bobom; hobotnica s peštom od boba i  smokve u sansigotu s kremom od krčke skute.  

 

U KUĆI KRČKOG PRŠUTA ŽUŽIĆ možete kupiti krčke suhomesnate proizvode te uživati u pašteti od pršuta  suhih smokava i oraha, kruhu s pršutom, maneštri s pršutom i proljetnim krčkim povrćem te šurlicama s krčkim pršutom, gljivama i domaćom salsom.

 

U konobi POD PREVOLT u Milohnićima u ponudi je juha od koprive, marinada od srdela, brudet od sušene hobotnice, janjetina na gulaš ili pod pekom te palačinke sa skutom i medom.

Konoba PUD BREST, Milohnići nudi pečenu janjetinu s prilogom; gulaš sa šurlicama; šurlice s dimljenim dagnjama, kozicama i šparogama; pileći žgvacet s makarunima; juhu od tikvica; brudet s palentom te palačinke sa skutom.

Konoba OPG MAGRIŽ, Kornić ponosi se ovčjim sirevima iz vlastite proizvodnje te jelima s janjećim iznutricama – dopričićem i jetricom.

U gradu Krku, Konoba ŠIME, Krk nudi proljetnu salata s jadranskim kozicama; šurlice sa škampima i blitvom; škampe na ražnjiću; jadranske lignje na padelu te ribarsku buzaru.

VOLSONIS, Krk ima u ponudi janjeći pršut; pršut od jelena; pršut i rebarca od crne svinje iz vlastite proizvodnje; kaštradinu; sarmice od domaće janjetine u listu vinove loze; crni rižoto od sipe; domaće raviole punjene janjetinom ili mesom crne svinje te niz drugih delicija.

U Puntu restoran MARINA uz niz delicija od namirnica lokalnih proizvođača i ribara nudi carpaccio od hobotnice; raviole sa skutom u umaku od šparoga; crne njoke od sipe s lososom i rajčicama te teleći carpaccio s naribanim ovčjim sirom i crnim tartufom.

Konoba SIDRO, Punat u ponudi ima salatu s biftekom i ovčjim sirom; grdobinu u vinu žlahtina s krumpirom; filet tune na žaru sa krčkim biljem; lignje punjene sa pršutom, rižom, lignjama i škampima; carpaccio od hobotnice; šurlice sa škampima i pršutom te brudet od sipe s palentom.

U RAGUSI, Punat se posebno ponose stake-ovima black agnus iz svog dry agera i BBQ rebarcima. 

Restoran BOCOON, Punat  nudi janjeću potkoljenicu; šurlice sa škampima; tuna steak i biftek Bocoon.

 

U Baški u Heritage hotelu FORZA nude Heritage burger; "Škartoc" - file brancina s krumpirom i povrćem; pečene krakove hobotnice; janjeći kotlete i medaljone od svinjetine u umaku od kadulje.

U  Gostionica BAG, Baška u ponudi su juha od šparoga s ricotta sirom; bruschette s hobotnicom; šurlice sa šparogama, porilukom i škampima; krakovi hobotnice na žaru te janjeći kotleti s mladim povrćem.

U CICIBELI, Baška tris čine riblji mousse, koktel sa škampima i hobotnica na salatu, a iz bogate ponude izdvajamo dinju mariniranu u džinu s krčkim pršutom i sirom; domaće kozice u dijon senfu i whiskyju; domaće šurlice s kvarnerskim škampima i vongolama; tunu na žaru s blitvom i janjeće kotlete.

Konoba PLACA, Baška specijalizirana je za hladna jela s dimljenim i mariniranim namirnicama, pa se kod njih može naći Morski pršut (hladno dimljena tuna na rukoli); proljetna plata s janjećom kobasicom i ovčjim sirom; dimljena tuna i dagnje, marinirane kozice, hobotnica i inćuni te salata s dimljenom skušom i mladim lukom.

Restoran MOŠUNA, Draga Bašćanska na svom ražnju vrti janjetinu i odojke, a nudi i bikove obraze, pečenu teletinu, juneća i svinjska rebra te pačja prsa u umaku od naranča i šljiva. Janjeća koljenica se kod njih peče na niskoj temperaturi 8 sati, a janjetina je s pašnjaka iznad restorana.

 

U Šilu, u Restoran NEPTUN ŠILO, Šilo nude makarune ili šurlice sa škampima ili goveđim gulašom, brudet od jadranske sipe s palentom te crni rižoto.

Restoran PORTIĆ, Šilo uz domaću foccaciu nudi krčki pršut i sir, lignje na žaru te zapečene palačinke s krčkom skutom.

Iz ponude Bistro MACAO, Šilo  ističemo: paštetu od škampi; carpaccio od mrkača; bruskete s rikulom i inćunima; tunu u sezamu; file orade u umaku od aromatiziranog putra i vrbničke žlahtine, teleći kare u umaku od škampi te presnac.    

Kreativna razigranost krasi kuhinju restorana SLAMNI, Klimno  pa tako nude: proljetni quiche sa skutom i ljubicama; juhu od heljde sa šparogama i njokićima; lumbul punjen bodulskim šparogama s divljim rižotom; proljetno-cvjetnu salatu "Slamni" te šarene kocke od skute.      


Detalji

Datum i sat: 21.05.2021.

Trajanje: 21.05.2021. - 20.06.2021.

Tradicija, Gastronomija

Lokacija

VRBNIK
Vrbnik, Centar

Slična događanja

Glazbene radionice škole gitare El Musicante

01.03.2021. - 30.06.2021.
Grad Krk

Sjedište Udruge Kreativni Krk (Šetalište Sv. Bernardina)

Krk food story

21.05.2021. - 20.06.2021.
Punat

Punat, restorani

kap_po_kap_en

KAP PO KAP, KAMEN PO KAMEN - ŽIVOT

22.05.2021. - 24.06.2021.
Baška

Baška, Galerija "Zvonimir"