En

Sortiraj po:


Alternate Text Alternate Text Alternate Text Alternate Text Alternate Text Alternate Text Alternate Text Alternate Text

KAP PO KAP, KAMEN PO KAMEN - ŽIVOT

Baška, 22.05. - 24.06.2021.

Galerija Zvonimir

Izložba „Kap po kap, kamen po kamen - život“ postavljena je povodom predstavljanja umjetničke instalacije „Kapi“ iz programa EPK Rijeka 2020, Lungomare Art, autora Smiljana Radića i Marcele Correa.

Izložba tematski objedinjuje pučku suhozidnu arhitekturu i prirodni fenomen kraških lokava na kamenim visoravnima iznad Bašćanske doline. Surovi krajolik kojim se pružaju i vijugaju kamene bordure svih oblika - od pravocrtnih linija do impresivnih kamenih cvjetova - mrgara, trajna je inspiracija umjetnicima. Tako su poetskim okom fotografa Sanjina Ilića snimljene i staklene Kapi, nova umjetnička instalacija uz lokvu i mrgare na Ljubimeru.

Radićeve i Correine „Kapi“ ugnijezdile su se u dramatični ambijent krša između neba i mora i postale novi, fragilni i umirujući element te kao da su se na tren odvojile od prirodne lokve kojoj su pridružene.

O autoru i izložbi –
Sanjin Ilić rođen u Rijeci, 1967. godine, porijeklom iz Jurandvora kraj Baške, u genima nosi zapis i pripadnost dominantnom krajoliku iznad bašćanske doline te strastveno i uporno kroz foto objektiv bilježi sve njegove mijene. „Kap po kap, kamen po kamen – život“ je njegova prva samostalna izložba.

Već dvadesetak godina fotografijom pokušava drugima približiti vlastitu fascinaciju oporom ljepotom bašćanskih visoravni.
Mrgari su najljepši primjer prastare suhozidne tehnike slaganja kamena na kamen bez ikakvog vezivnog materijala. Te višeprostorne ovčare s tlocrtom u obliku velikih kamenih cvjetova suvereno dominiraju kraškim krajolikom na visoravnima iznad bašćanske doline. Građeni su za razvrstavanje ovaca različitih vlasnika na zajedničkim pasištima (komunadama) no danas su sve rjeđe u upotrebi. Smanjenjem broja pastira nestaje i potreba za njihovom uporabom i održavanjem.

Mrgari su rijetki na svijetu, jedinstveni i krhki, stalno izloženi buri, soli i suncu. Njihova bezvremenska ljepota zaslužuje jednako naše divljenje koliko i brigu za njihovo očuvanje i zaštitu. Mrgari su znak jednog vremena i spomenik ljudskom trudu, podsjetnik na suživot s prirodom ma kako surova ona bila.

Ova izložba nije samo autorski prikaz jednog krajolika; svojim radovima Sanjin Ilić poziva na buđenje i suosjećanje prema prolaznosti kamene pučke arhitekture. Fotografije su spas od zaborava, prijenos informacija generacijama koje dolaze, ali u Ilićevom slučaju one su i vapaj da se nešto poduzme prije negoli ih rastoči vrijeme i pretvori u prah zaborava.

Autor fotografija u galeriji: Sanjin Ilić

Galerija "Zvonimir" -  Kralja Zvonimira 114, Baška

Radno vrijeme: ponedjeljak - petak 08:00 - 20:00 sati, subotom 08:00 - 18:00 sati

Ulaz slobodan


Detalji

Datum i sat: 22.05.2021.

Trajanje: 22.05.2021. - 24.06.2021.

Izložbe, Kultura, Tradicija

Lokacija

BAŠKA
Baška, Galerija "Zvonimir"

Slična događanja

Virtualna šetnja Malinskom

02.11.2020. - 31.12.2021.
Malinska

Glazbene radionice škole gitare El Musicante

01.03.2021. - 30.06.2021.
Grad Krk

Sjedište Udruge Kreativni Krk (Šetalište Sv. Bernardina)

Krk Food Story 2021

Krk Food Story

21.05.2021. - 20.06.2021.
Vrbnik

Vrbnik, Centar