En

Sortiraj po:


Alternate Text

Izložba "Drugi val"

Vrbnik Art – 27 susjedstava – EPK Rijeka 2020

Turistička zajednica Općine Vrbnik

DRUGI VAL

Izložba likovnih radova

LUCIJE OSTROGOVIĆ

NIKE POLONIJO

MIRIAM VOLARIĆ

 

Otvorenje 31.7.2021. u Domu na Škujici u Vrbniku.

Radovi se mogu razgledat do 8.8.2021. od 20.00 do 22.00 sata.

 

Izložba će se održati sukladno epidemiološkim mjerama Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske te uputama i preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

 

LUCIJA OSTROGOVIĆ (1996., Vrbnik) apsolventica je etnologije i antropologije te njemačkog jezika i književnosti Filozofskog fakulteta u Zadru. Tijekom studija razvija zanimanje za vizualnu, eksperimentalnu te antropologiju svakodnevice, a u svojem radu kombinira antropologiju i vizualno izražavanje i to uglavnom u formi crteža i animacije. U studenom prošle godine započinje sa intenzivinim sakupljanjem smeća na plažama Vrbnika. Tijekom nešto više od 6 mjeseci Lucija počinje dokumentirati sam proces kao i objekte koje pritom pronalazi, a prilikom čega je naglasak upravo na plastici. Svoja dosadašnja promišljanja Lucija je odlučila problematizirati u formi plakata koje je tijekom srpnja postavljala u javnom prostoru Vrbnika. Sami plakati tako otvaraju prostor za razgovor plastici te njezinu utjecaju na naš svakodnevni život, ali ih možemo razumjeti i kao svojevrsnu skicu koja autorici služi za otvaranje novih smjerova pri daljnjem bavljenju ovom temom.

NIKA POLONIJO (1999., Vrbnik) završila je Hotelijersko turističku školu u Opatiji, nakon srednje škole upisala je Akademiju primijenjenih umjetnosti u Rijeci, smjer likovna pedagogija. Završila je treću godinu preddiplomskog studija te je za završnicu napravila mnogo radova u različitim tehnikama, kao što su: kartontisak (kolografija), bakropis, akvarel, tuš, itd. Teme radova su: „Priroda bogomoljki“ i "Ja u svom gradu". U radovima je glavni motiv anatomija. Bogomoljkina priroda u kojoj prikazuje bogomoljke kao žene i prirodu kao njihovo stanište. Također problematizira osobno iskustvo boli i ženske figure.

MIRIAM VOLARIĆ (2000., Vrbnik) završila je opću gimnaziju u Krku, a trenutno studira na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci, smjer likovna pedagogija. Na drugoj godini studija odabrala je smjer slikarstvo i izborno kiparstvo. Područje interesa uglavnom joj je ljudski lik i figura. Svoje manire razvija po uzoru na poznate hrvatske slikare Minhenske škole iz 20. st. Privlači je njihova jednostavnost u modelaciji likova čistim plohama i varijacijom u tonovima. To znanje bilo joj je korisno u prepoznavanju kvalitete svjetla i na području fotografije. S druge strane kiparstvo joj omogućuje rad u raznim materijalima. Najviše je naučila o svojstvima kartona i papira – pristupačni su, ekološki prihvatljivi te pružaju mnoge mogućnosti.

 

DRUGI VAL Mlade umjetnice različitih osobnosti, umjetničkih nastojanja i ideja izložit će raznolike radove: slike, grafike, crteže, fotografije, instalacije, video uratke, figuralne i apstrakne umjetnine. Sve tri umjetnice po drugi put će izlagati u rodnom Vrbniku. Lucija Ostrogović prvu izložbu „Plava/o“ održala je 2019., a Nika Polonijo i Miriam Volarić prvu zajedničku izložbu pod nazivom „I, kako je na faksu“ održale su 2020. Nova izložba razotkriva kako su ove tri djevojke odolijevale valovima pandemije kroz zapljuskivanje drugog vala njihovog kreativnog stvaralaštva u Vrbniku.

 

VRBNIK ART – Lucija Ostrogović, Nika Polonijo i Miriam Volarić članice su nove umjetničke inicijative koja je nastala na poticaj tima Susjedstva Vrbnik u okviru programskog pravca 27 susjedstava EPK Rijeka 2020. Cilj je bio stvoriti umjetničku platformu za umjetničko djelovanje, stvaranje i povezivanje u zajednici i šire. Vrbnik Art bio je i segment programa Obrni kolo! koji je trebao biti prezentiran na četverodnevnom Festivalu Susjedstva Vrbnik, no zbog epidemioloških prilika održano je trodnevno virtualno izdanje, a jedna od sastavnica on line programa bila je i virtualna izložba na kojoj su svoje radove uz Luciju, Niku i Miriam izlagale i još dvije umjetnice Zvijezdana Depikolzvane i Kristina Volarić.

 

 

Podrška u organizaciji i financiranju: Turistička zajednica Općine Vrbnik, Općina Vrbnik, Primorsko-goranska županija

 

U programu otvorenja sudjelovali su Ivana Polonijo, Mavro Dobrinčić, Dora Papić i Dina Valković.

 

Plakat i katalog izložbe izradila je Nika Polonijo.

 


Detalji

Datum i sat: 31.07.2021.

Trajanje: 31.07.2021. - 08.08.2021.

Izložbe

Lokacija

VRBNIK

Slična događanja