En

Sortiraj po:


Alternate Text Alternate Text Alternate Text Alternate Text Alternate Text Alternate Text Alternate Text Alternate Text Alternate Text Alternate Text Alternate Text Alternate Text Alternate Text

Camino Krk Story: Organizirana vođenja Camino Krk rutom i tematska predavanja

Camino Krk,150 kilometara duga kružna otočna ruta, kao dio outdoor ponude otoka Krka brzo je stekla veliku popularnost, što su prepoznali i stručni članovi turističkog sektora.
Projekt je tako u 2021. godini nagrađen visokim trećim mjestom na Međunarodnim nagradama za održivi turizam - Skål International Sustainable Tourism Awards i zlatnom poveljom na 9. Suncokretu ruralnog turizma Hrvatske - Sunflower Award, u kategoriji Aktivni turistički sadržaji u ruralnom prostoru.
Kao prva dionica hrvatske Camino rute, Camino Krk pridružio se mreži putova sv. Jakova koje se prostiru diljem Europe, a najpoznatiji od njih je zasigurno Camino de Santiago (Put Sv. Jakova), hodočasnička ruta duga oko 800 kilometara, koju godišnje propješači više od tristo tisuća hodočasnika.

Camino Krk Story

Krčka Camino ruta odličan je izbor za proljetnu aktivnost. Na otoku ćete sada zateći ugodne temperature, lijepo vrijeme i netom probuđenu prirodu, savršene okolnosti za sedmodnevni boravak na otoku Krku.
Za sve one koji ipak nisu dovoljno sigurni žele li se odmah upustiti u svih 150 kilometara Camino Krk iskustva ili za one koji nemaju vremena odvojiti punih 7 dana, turističke zajednice na otoku Krku osmislile su zajednički projekt naziva Camino Krk Story.
Trodnevni Camino Krk Story besplatni je vikend program, organiziran pod stručnim vodstvom, a uključuje i tematska predavanja, okrepu i organizirani prijevoz!
Prva predavačica Camino Krk vikenda je novinarka, urednica i suvlasnica portala Turističke priče, Mirjam Jukić. Prije samo tri godine, Mirjam je prehodala 779 kilometara Camino Francés-a, a prošle godine i krčku rutu. Njeno predavanje Camino - put koji se ne može opisati idealna je prilika za prikupljanje inspiracije, ali i motivacije za ovaj veliki pothvat!
Predavanje Camino Krk: skrivenim stazama Zlatnog otoka, održat će Martina Frka, novinarka i autorica s otoka Krka. Kao osnivačica, novinarka i urednica krčkog news portala Bodulija.net, aktivno radi na promociji ljepota i baštine otoka Krka te je idealna osoba za upoznati vas sa stazama, pričama i avanturom koja nas očekuje! 
Izvanredni profesor i predstojnik Katedre za pomoćne povijesne znanosti i metodologiju historije na Odsjeku za povijest Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Tomislav Galić, stručnjak je koji će nas upoznati s drugim dijelom naše rute, kroz predavanje Sakralno-kulturna baština Dubašnice - od srednjeg vijeka do danas. Kao član Znanstvenog centra izvrsnosti za hrvatsko glagoljaštvo pri Staroslavenskom institutu u Zagrebu te glavni urednik znanstvenog časopisa Krčki zbornik i časopisa Bašćina Društva, prijatelja glagoljice u Zagrebu, fokus istraživanja mu je posebice na povijesti otoka Krka te je savršena osoba da vas s njome i upozna!

PRVI VIKEND: 13. - 15. svibnja 2022.
Grad Krk - Općina Malinska-Dubašnica

 
Petak, 13. svibnja

Vijećnica Grada Krka
17.00, Pozdravni govor i uvodno predstavljanje, TZG Krka, Ivana Kovačić
17.15, Predavanje: Camino - put koji se ne može opisati, Mirjam Jukić
18.00, Predavanje: Camino Krk: skrivenim stazama Zlatnog otoka, Martina Frka

Raspored misa:
Katedrala Uznesenja Bl. Djevice Marije:
Preko tjedna: 08.00 i 19.00 sati
Nedjeljom: 07.30, 10.00 i 19.00 sati

Subota, 14. svibnja

Prva dionica Krk - Brzac (23 kilometara)
09.00, Prva vođena dionica: okupljanje na Veloj placi (hodočasničke putovnice preuzet će se u Turističko-informativnom centru TZG Krka)
Po dolasku u Brzac/Milohnić - okrijepa (konoba Pud Brest)
18.00, Polazak autobusa iz mjesta Milohnić za grad Krk

Nedjelja, 15. svibnja

Druga dionica Brzac - Malinska (22,9 kilometara)
09.00, Polazak autobusa iz grada Krka (autobusni kolodvor Krk)
09.30, Druga vođena dionica Brzac - Malinska
Po dolasku u Malinsku - okrijepa (restoran The Kitchen)
18.00 Polazak autobusa iz Malinske za grad Krk (autobusni kolodvor Malinska)

Vodiči/pratitelji:
14. svibnja: Petar Tomašić i Nikola Radovčić
15. svibnja: Petar Tomašić i Danijela Martić

Prva dionica Camino Krk rute započinje u srcu krčke starogradske jezgre gdje se, uz Trg Kamplin, nalazi jedan od najznačajnijih primjera otočne sakralne arhitekture, kompleks kojeg čine Katedrala i dvojna crkva sv. Kvirina i sv. Margarete. Nakon obilaska Frankopanskog kaštela, kao krčke rezidencije te za nacionalnu povijest relevantne plemićke obitelji, uličice starog grada, prolazeći uz Interpretacijski centar pomorske baštine otoka Krka, vode do Gornjih gradskih vrata iza kojih su smještena dva vrijedna samostanska kompleksa: franjevački i benediktinski, zajedno s Gospom od Zdravlja - prvom crkvom u gradu sagrađenom u romaničkom stilu.
Jednom od najljepših krčkih ulica, uz zidove benediktinskog samostana, silazi se prema glavnom gradskom trgu - Veloj placi - okruženom brojnim znamenitostima. Pješačenje se, nadalje, odvija gradskom rivom, a potom i zapadnim dijelom naselja sve dok ruta, obilazeći Kamp Bor, krčkim maslinicima ne povede u smjeru crkvice sv. Marije, tzv. Kaštel Salatić i naselja Vrh, čijim središtem dominira župna crkva sv. Mihovila arkanđela. Ruta nastavlja do susjednih Skrbčića i Pinezića, a u prolaženju Šotoventom - šumovitim i plodnim dijelom otoka koji podrazumijeva područje oko uvale Sv. Fuske, pažnju šetača sigurno će privući ruševine napuštenog naselja Kambun, s time da višesatnu šetnju prvog dana zatvara posjet uvali Vela Jana, a zatim i naselju Brzac.
Izlaskom iz naselja Brzac, hodočašće kreće u smjeru Glavotoka, malenog mjesta koje se prvi put spominje kao ljetnikovac s kapelom knezova Krčkih Frankopana. Guste šume okolice Glavotoka potom vode do pravog bisera otočne romaničke arhitekture - crkvice sv. Krševana smještene iznad uvale Čavlena, dok sljedeću dionicu čini najveći i najstariji otočni hrast.
Šetnjom dijelom uz obalu, a dijelom šumom, stiže se do vidikovca na predjelu Fumak, za kojim slijedi Porat, naselje koje se razvilo oko franjevačkog samostana u čijem je kompleksu danas i muzej koji, uz uljaru za preradu plodova masline (tzv. toš), čuva i zbirku crkvenih umjetnina i izloške koji predočuju vjersku, kulturnu i gospodarsku prisutnost fratara trećoredaca u Portu. U glagoljskome lapidariju samostana nalaze se kopije najstarijih i najvažnijih hrvatskih glagoljskih natpisa. U prolaženju Dubašnicom nezaobilazno je i staro groblje sv. Apolinara s impresivnim kamenim zvonikom kvadratnog tlocrta, s time da nastavak hodočašća vodi kroz nekolicinu manjih naselja, od Sv. Antona, preko Milovčića, pa sve do Kremenića gdje se može vidjeti kapela sv. Andrije, inače najstarija sačuvana kapela na tom području. Drugo poglavlje Camino priče zatvara se dolaskom u Malinsku.

DRUGI VIKEND: 20. - 22. svibnja 2022.
Općine Malinska-Dubašnica/Omišalj/Dobrinj

 
Petak, 20. svibnja

Hotel Malin (kongresna dvorana)
17.00, Pozdravni govor Daniel Manzoni, TZO Malinska-Dubašnica i Andrea Orlić Čutul, TZO Omišalj
17.15, Predavanje: Camino Krk: skrivenim stazama Zlatnog otoka, Martina Frka
18.00, Predavanje: Sakralno-kulturna baština Dubašnice - od srednjeg vijeka do danas, Tomislav Galović

Raspored misa:
Župna crkva sv. Apolinara (Bogovići):
Preko tjedna: 19.00 sati
Nedjeljom: 07.00, 10.00 i 19.00 sati
Crkva sv. Nikole (Malinska)
Svakim danom: 19.00 sati

Subota, 21. svibnja 

Treća dionica Malinska - Omišalj (19 kilometara)
09.00, Okupljanje u centru Malinske, ispred crkve sv. Nikole (hodočasničke putovnice bit će podijeljene prilikom okupljanja)
Po dolasku u Omišalj - okrijepa (Konoba Ulikva na placi u Omišlju)
18.00, Polazak autobusa iz Omišlja (autobusna stanica) za Malinsku

Nedjelja 22. svibnja

Četvrta dionica Omišalj - Čižići (21 kilometar)
09.00, Polazak autobusa iz Malinske u Omišalj (autobusni kolodvor Malinska)
09.30, Vođena četvrta dionica Omišalj - Čižići
Po dolasku u Čižiće - okrijepa (Konoba Mala sten)
18.00, Polazak autobusa iz Čižića (ispred Konobe Mala sten) za Malinsku

Raspored misa:
Župna crkva Uznesenja B.D.M (Omišalj)
Preko tjedna: 19.00 sati
Nedjeljom: 08.00, 10.30 i 19.00 sati
Svibanjska pobožnost: 18.30 sati

Vodiči/pratitelji:
21. svibnja: Petar Tomašić i pratnja Danijela Martić
22. svibnja: Petar Tomašić i pratnja Danijela Martić

Drugi vikend Camino Krk Story programa započinjemo 19 kilometara dugom trasom. Od Malinske do uvale Kijac prolazit ćemo Rajskom cestom - jednom od najugodnijih otočnih šetnica. Dolaskom u Njivice, u fokusu je historicistička crkva Rođenja Blažene Djevice Marije, podignuta početkom 20. stoljeća na mjestu ranijih sakralnih zdanja. Na tom se pitomom području, znanom kao Poje, u antičko vrijeme nalazio veći ladanjsko-gospodarski kompleks - rustična vila - u sklopu kojeg je, kasnije, uređena ranokršćanska crkva.
Nastavak rute prema sjeveru otkriva lokalitet Mohorov gdje se nalaze ostatci još jedne kasnoantičke nastambe. Šetnjom u smjeru uvale Sepen, jugozapadno od naselja Omišalj, otkrivaju se ne samo ostaci rimskog grada Fulfinuma koji potječu iz druge polovice 1. stoljeća, već i vrijedne monumentalne ranokršćanske crkve križnog tlocrta, u sastavu kasnoantičke nekropole, na lokalitetu Mirine, podignute početkom 5. stoljeća. Daljnjom šetnjom kroz šumu, do uzvisine nad Omišaljskim zaljevom, stiže se do Fortičine gdje su pronađeni ostaci srednjovjekovnog kaštela i kasnoantičke utvrde s cisternom, a spuštajući se ponovo prema moru, uz obalu uvale Pesja, sljedeće je odredište spomenik krajobrazne arhitekture iz prve polovice 20. stoljeća - park Dubec. Ulaskom u samo srce Omišlja, posebnu pozornost hodočasnika, uz pitoresknu crkvu sv. Jelene, sigurno će privući romaničko zdanje župne crkve Uznesenja Marijina.
Drugi vikend zaključujemo relacijom dugom 21 kilometar, iz središta Omišlja prema Čižićima, obilazeći, pritom, krajnji sjever otoka. Polazište je vidikovac zelene oaze Omišlja - parka Dubec - uz koji je smještena i jednobrodna romanička crkvica sv. Antuna Padovanskog. Ugodna se šetnja do sjevernog vrha otoka nastavlja uz raštrkano naselje i samu obalu tj. uvale Večja, Martinj i Lučicu. Prolaskom južnim rubom kampa Omišalj, staza ide do raskrižja čiji krak vodi prema Zračnoj luci Rijeka, da bi se, rijetkim raslinjem prošaranim krajolikom, uzdigla do mjesta gdje kreće Krčki most, nadomak ogoljelog otočića Sv. Marko.
Uz more, hodočasnička se ruta sada spušta prema uvali Voz i poluotoku Vošćica na kojem se uz temelje antičkog zdanja nalazi i utvrda Maltempo čije su zidove, s ciljem nadgledanja pomorskog prometa u Tihom kanalu, podignuli Mlečani. Na uzvišenom predjelu, između uvala Voz i Peškara, odnosno rta Bejavec i Tihog kanala, na lokalitetu Kapelica, svoje su mjesto pronašli: stražarnica i ostatci izdužene građevine s bočnim ulazom, dok se u njihovoj neposrednoj blizini proteže ekološka plantaža smilja. Duža šetnja stjenovitim, sjeveroistočnim priobaljem otoka uz Vinodolski kanal vodi do uvale Slivanjske gdje se skriva jedna od najljepših otočnih pješčanih plaža. Između te se uvale i naselja Rudine smjestila špilja Biserujka čiju atraktivnu unutrašnjost karakterizira bogatstvo špiljskih ukrasa – kalcitnih siga, posebice stupova i stalaktita. Preko Rudina, hodočašće se, sada već na području Općine Dobrinj, razvija šumom, i to u smjeru naselja Čižići, s time da posljednju dionicu četvrtog dana, čine ostaci crkve sv. Petra.

Sudjelovanje u edukativnim programima i organiziranom obilasku rute je besplatno!

LINK ZA PRIJAVU!

Važno:
Svaki pojedinac na vlastitu odgovornost pristaje sudjelovati u pješačkom programu, te prihvaća pridržavati se uputa i odluka vodiča koji ima pravo promijeniti itinerar ovisno o vremenskim uvjetima te fizičkoj spremi grupe.
Program je predviđen za odrasle osobe, a sudionici starosne dobi od 16 do 18 godina mogu sudjelovati isključivo uz pismenu privolu roditelja/skrbnika prije same ture.

Korisni savjeti:
Odjeću prilagoditi godišnjem dobu.
Odabrati čvrste i udobne cipele za duže pješačenje.
Obavezno ponijeti zaštitu od sunca, kiše i vjetra: vjetrovku, pokrivalo za glavu (šešir ili kapu), sunčane naočale.
Ponijeti najmanje 4l vode po dionici i nešto suhe hrane kao što su energetske pločice, čokoladice, suho voće ili sl.
Ponijeti osobni identifikacijski dokument i zdravstvenu iskaznicu.
Ponijeti mobitel, nož, mini set prve pomoći (flasteri), kartu (tiskanu ili preuzeti GPS datoteku sa stranice www.caminokrk.com/karta.
Krećite se po stazama označenim Camino logom (plava podloga i žuta strelica), jer na ruti ćete naići i na druge oznake.
Vrata (zatoke ili lese) koja nađete zatvorena obavezno za sobom zatvoriti.
U slučaju nesreće nazvati 112.

Za pomoć oko smještaja kontaktirajte:
 
TURISTIČKO-INFORMATIVNI CENTAR
J. J. Strossmayera 9, 51500 Krk
Tel: +385 (0)51 220 226

TZO MALINSKA DUBAŠNICA
Obala 46
51511 Malinska
Tel: +385 (0)51 859 207

TZO OMIŠALJ
Ribarska obala 10
51512 Njivice
Tel: 00 385 51 846 243

TZO DOBRINJ
Stara cesta bb
51515 Šilo
Tel: +385 (0)51 852 107


Detalji

Datum i sat: 13.05.2022.

Trajanje: 13.05.2022. - 22.05.2022.

www: Camino Krk Story: Organizirana vođenja Camino Krk rutom i tematska predavanja

Kultura, Tradicija, Edukacije

Lokacija

GRAD KRK

Slična događanja