En

Sortiraj po:


Alternate Text Alternate Text Alternate Text Alternate Text Alternate Text Alternate Text Alternate Text Alternate Text Alternate Text

BIG FEST

17. – 20. 8.BIG FEST – BAŠKA  INTERNATIONAL  GUITAR  FESTIVAL

 

17. 8. BAŠKA, Jurandvor, kompleks sv. Lucije

21:00

Vlatko Stefanovski

Hal

 

VLATKO STEFANOVSKI (Sjeverna Makedonija)

Vlatko Stefanovski jedan je od najeksponiranijih glazbenika regije čija blistava karijera traje više od četrdeset godina. Ovaj gitaristički virtuoz nastupao je diljem svijeta, od najprestižnijih klubova do velikih koncertnih dvorana, ostvarivši suradnje s eminentnim svjetskim glazbenicima i orkestrima. Napisao je glazbu za brojne kazališne i baletne predstave, autor je filmske glazbe i glazbe za animirane filmove te član legendarne makedonske skupine Leb i Sol. Dobitnik je mnogih priznanja i nagrada, uključujući počasni doktorat umjetnosti koji mu je dodijelilo Sveučilište Ćirila i Metoda u Skoplju, a 2017. godine dodijeljena mu je najviša makedonska državna nagrada „11. Oktobar“ – nagrada za životno djelo u području kulture i umjetnosti.

 

HAL (Hrvatska)

Umjetnički ravnatelj BIG festivala na ovogodišnjem izdanju predstavit će skladbe s novog albuma koji će biti objavljen krajem godine pri čemu će se nastup snimati za potrebe izrade video DVD-a koji će uz standardni audio CD biti dio novog projekta.

 

 

 

18. 8. BAŠKA, Jurandvor, kompleks sv. Lucije

21:00

Frano Živković

Marko Ramljak Band

 

Frano Živković (Hrvatska)

Sa svega dvije godine Frano Živković „zalijepio“ se za staru gitaru svoga djeda koja je stajala u kutu dnevne sobe obiteljskog stana u Rijeci. Od tada je održao više od 200 koncerata po Europi, a Hrvatsko društvo skladatelja dodijelilo mu je stipendiju fonda Rudolf i Margita Matz. Frano sklada vlastite kompozicije, a snimio je i svoj prvi album sastavljen većinski od upravo autorskih skladbi. Više puta dijelio je pozornicu i s jednim od najvećih svjetskih gitarista Tommyjem Emmanuelom.

 

Marko Ramljak (Hrvatska)

Marko Ramljak široj javnosti poznat je kao violinist koji već dugi niz godina surađuje s hrvatskom pop zvijezdom Gibonnijem, međutim, upravo je gitara ta koja je uvelike utjecala na razvoj njegova izražavanja na violini. U dvije godine koje je proveo u Južnoj Africi imao je priliku biti gitarist u vrlo popularnom bendu Kreesan, a nakon povratka u Hrvatsku objavio je 3 albuma autorske glazbe i surađivao s brojnim eminentnim glazbenicima iz Hrvatske i inozemstva. Dobitnik je 4 nagrade Hrvatske glazbene unije „Status“ za najistaknutijeg instrumentalista godine.

 

 

19. 8. BAŠKA, Luka Baška, Stara riva

21:00

The Blondes

Igor Leonardi

Wacky Blues Professors

 

 

The Blondes (Hrvatska)

Akustični duo iz Opatije čine Emanuela Lazarić Ella na gitari i looperu te Kristina Radovčić Kiki na gitari, kazoou, usnoj harmonici i „šuškama“.Nakon što su postale prepoznatljive po coverima koji ne robuju šablonama, unošenju kreativne note u svaku obrađenu kompoziciju te dodatno potaknute pozitivnim kritikama, odlučuju se na realizaciju autorskih pjesama. To im je otvorilo vrata za nastupe na velikim domaćim festivalima kao što su Splitski festival i Večeri dalmatinske šansone u Šibeniku na kojima su bile nagrađivane.

 

Igor Leonardi (Slovenija)

Igor Leonardi je legendarni slovenski gitarist koji je četiri godine proveo na Odsjeku za jazz i klasičnu gitaru Glazbene akademije u Grazu. Proputovao je Aziju i Afriku, upijajući tamošnju tradicionalnu glazbu i upoznajući nove instrumente poput indijskog sitara, arapske lutnje, turskog saza, afričke kore, itd. Deset godina živio je u SAD-u gdje je surađivao s eminentnim američkim glazbenicima na koncertima i u studiju, a predavao je i etno-glazbu u Oaklandu u Kaliforniji. U Sloveniji je poznat kao član kultnih skupina kao što su MiladojkaYouneed, Quatebriga i Begnagrad. Napisao je glazbu za više od 50 kazališnih predstava, a dobitnik je i nagrada za filmsku glazbu.

 

PRISMOJENI PROFESORJI BLUESA – WACKY BLUES PROFESSORS (Slovenija)

Prismojeniprofesorji bluesailiWacky Blues Professorsslovenski su blues rock bend koji je tijekom posljednjih desetak godina stekao reputaciju jednog od najatraktivnijih live bendova, ne samo u Sloveniji, nego i šire. Uz sve veće festivale i evente u Sloveniji, nastupali su i na turnejama po Europi i SAD-u. Snimili su nekoliko albuma s uglavnom autorskom glazbom, uz neizbježne standarde bogate blues i rock ostavštine.

 

 

 

20. 8. BAŠKA, Jurandvor, kompleks sv. Lucije

21:00

Enrico Maria Milanesi

Projekcija dokumentarnog filma „ČrniKastavac“ redatelja Igora Modrića

 

 

Enrico Maria Milanesi (Italija)

Enrico je najprije počeo učiti klavir, nakon čega otkriva gitaru i kao samouk pokušava naučiti što više pohađajući glazbene radionice vrhunskih majstora kao što su Tommy Emmanuel (s kojim je i nastupao), Joscho Stephan, TuckAndress, Franco Morone, Steve Lukather, Paolo Giordano i drugi. Istovremeno fokusira se na skladanje, što dovodi do suradnji s brojnim glazbenicima različitih žanrovskih usmjerenja, komponira za kazališne predstave i druge evente što rezultira i nagradama kako na polju kompozicije, tako i za svoje instrumentalističko umijeće.

 


ČRNI KASTAVAC – dokumentarni film

Dokumentarni film o Philadelphia Jerryju Ricksu, blues glazbeniku koji je živio kao „rambler“ – glazbeninomad sve do trenutka kada se odlučio skrasiti u Hrvatskoj koju je često pohodio na svojim putovanjima. Na poziv Damira Halilića Hala, svjetski priznatog gitarista, došao je u Kastav, srednjovjekovni gradić pokraj Rijeke u koji se „na prvu“ zaljubio te odlučio u njemu ostati duže vrijeme. Sudbina je ipak htjela da tu ostane zauvijek. Naime, nakon svega godine dana provedene u Kastvu Jerry Ricks teško je obolio te preminuo 2007. godine. Želja mu je bila da mu posljednje počivalište bude upravo u Kastvu. U spomen Ricksu2008. godine pokrenut je Kastav Blues Festival, koji se organizira svake godine u kolovozu kao memorijalni festival na kojem nastupaju eminentni glazbenici iz cijelog svijeta, a mnogi od njih sudjeluju i u filmu te pojašnjavaju Ricksov veliki utjecaj na živuće blues legende.

 

 

Ulaz slobodan

 


Detalji

Datum i sat: 17.08.2019.

Trajanje: 17.08.2019. - 20.08.2019.

www: BIG FEST

Kultura, Zabava, Koncerti

Lokacija

BAŠKA
Jurandvor, crkva sv. Lucije

Slična događanja

Izložba Crkveni motivi Ivana Volarića

02.06.2019. - 15.10.2019.
Grad Krk

Crkva sv. Kvirina

PSSST...PRIČA!

01.10.2019. - 29.10.2019.
Omišalj

Knjižnica "Vid Omišljanin"